Thursday, January 29, 2009

Anwar Ibrahim dan Politik Huru Hara

Apabila BN (UMNO) kalah di Kuala Terengganu, Anwar melihat inilah peluang baru untuk beliau untuk mewujudkan gelombang kedua ketidakstabilan politik. Gelombang pertama ialah apabila beliau meuar-uarkan usaha mengambil alih kerajaan pada 16 September 2008 lalu selepas menang di Permatang Pauh.

Anwar memang telah terkenal dengan kaedah atau teori kacau bilau. Pada 1987, Anwar antara orang yang merencana keadaan politik kacau bilau dan tidak stabil untuk meraih populariti politik dalam parti dan kerajaan. Akibat dari perencanaan itu Operasi Lalang (1987) dilancarkan dan Anwar yang ketika itu merupakan Menteri Pelajaran meraih populariti terbesar di kalangan orang Melayu.

Isu pendidikan kaum yang menjadi alat mencetuskan ketidakstabilan ketika itu dilakukan oleh Anwar untuk menyelamatkan dirinya sendiri yang berada dalam kem Tun Mahathir menentang kem Tengku Razalegh. Beliau ketika itu dilihat sebagai puncva kemunculan kem Ku Li - Musa dan ada kecenderungan untuk perwakilan UMNO mengenepikannya dalam pemilihan ketika itu.

Pada 1997 Anwar sekali lagi mengambil kesempatan dari masalah kewangan dunia dengan meningkatkan kadar faedah. Ini menimbulkan kemarahan ramai orang kepada kerajaan. Kemarahan ini diikuti dengan "serangan" terhadap Tun Dr. Mahathir dengan isu kronisme, nepotisme melalui proksinya. Anwar juga memprojek diri sebagai pemimpin baru dalam kebangkitan Asia (Asian Rennaisance).

Malangnya Anwar gagal kali ini dan tercampak keluar dari hirarki kepeimpinan negara. Pada 1998 dan 1999, Anwar sekali lagi berusaha mengambil alih kuasa melalui keadaan huru-hara dan kacau bilau. Beliau membakar semangat golongan anak muda bagi menimbulkan keadaan tidak stabil, huru hara di Kuala Lumpur dan memberi imej seolah-olah kerajaan sudah lemah dan menunggu masa untuk tumbang.

Apabila Anwar berada di dalam penjara, negara kelihatan aman dan stabil. Biarpun ada perbezaan pendapat namun ia sekadar pendapat.

Apabila keluar dari penjara, Anwar menggerakkan semula pasukan huru hara politiknya. Beliau antara lain mnggunakan HINDRAF untuk memainkan sentimen kaum India dan bangsa lain kononnya sistem sedia ada tidak adil dan menindas bukan Melayu. Kumpulan-kupulan tycoon Cina juga dijanjikan dengan pelbagai habuan bagi mendorong mereka melaburkan sejunmlah wang yang banyak bagi menjatuhkan BN.

Beliau hampir berjaya dalam pilihan raya umum yang lalu.

Hari ini ketika ekonomi dunia berada dalam keadaan meleset, Anwar sekali lagi cuba mewujudkan huru hara politik dan berusaha meletakkan dirinya sebagai satu-satunya harapan rakyat untuk keluar dari kemelut ekonomi dunia.

Tindakan menarik wakil rakyat Bota dari BN masuk ke dalam PKR tentulah bukan dilakukan dengan air liur dan janji kosong semata. Jika kerana tiada jawatan dan beberapa kepentingan peribadi yang gagal dicapai maka ADUN Bota ini berpindah ke PKR, apakah kita mahu percaya beliau berpindah kerana perjuangan?

Mengapa Anwar begitu berhabis-habisan "membeli" wakil rakyat UMNO ini? Tujuannya ialah untuk mewujudkan keadaan tidak stabil dalam UMNO. Apabila UMNO tidak stabil maka ahli UMNO akan kecewa dan melihat pemimpin sedia ada gagal menyediakan satu contoh kepimpinan yang kuat.

Bila ini berlaku tidak mustahil akan ada usaha membawa Anwar kembali kepada UMNO. Inilah cita-cita dan harapan Anwar.

4 comments:

ڤنا مينڠ / PENA MINANG said...

Satu rencana yang ringkas tetapi padat. Satu rencana yang harus dibaca oleh semua umat Islam

ڤنا مينڠ / PENA MINANG said...

Satu rencana yang ringkas tetapi padat. Satu rencana yang harus dibaca oleh semua umat Islam

Cucu Tok Selampit said...

Pertamanya, saya berfikiran begitu juga. Masa Si Nuar di kat penjara, aman rasantya Malaysia ni.

OTAI (Otak Tenang Akal Inovatif) said...

umno dirosakkan dengan terok. maka orang akan nampak hanya anuar yang mampu selamatkan umno....

tapi berapa ramai yang fikir macam tu?